Het assortiment

Het jaarlijks aanpassen van het assortiment zorgt ervoor dat we scherp blijven. Vernieuwen om te vernieuwen is niet van toepassing. Voor een stukje is het de vraag van klanten naar bepaalde soorten planten. Maar voor het grootste gedeelte komt het vanuit onszelf. Onze nieuwsgierigheid naar – voor ons – nieuwe planten maakt dat waar. Zoals bekend is, letten we op vorm en structuur. Ook maken we bijvoorbeeld een verschil tussen structuurplanten en weefplanten. De balans moet goed zijn.

In onze tuin passen we alle nieuwe soorten toe. Momenteel staan er weer zo’n 100 soorten die we niet eerder kweekten. Die gaan we dit seizoen eens goed bekijken en beoordelen. En al meteen een beetje fantaseren over welke combinatiemogelijkheden er zijn met andere planten.

Het is vaak wel een lastige opgave. Het selecteren van nieuwe planten. De basisregels die we altijd gehanteerd hebben, is dat de planten sterk moeten zijn. Ze moeten een mooie bladvorm hebben. Ze moeten qua uitstraling passen in ons assortiment. Dat is ook de reden dat de naam van de kwekerij voorheen ‘van Nature’ was.

Waar meestal niet aan gedacht wordt, maar waar wij meer op in gaan zetten is het voor 1 seizoen planten aanplanten die tussen de bestaande planten worden gezet. Denk eens aan Verbena bonariensis of Persicaria ‘Kiss me over the Garden Gate’. Of andere weefplanten. Een Gaura is ook best leuk voor een seizoen. 5 tot 7 planten van zulke soorten zijn even duur als een klein bosje bloemen. En je hebt er het hele seizoen plezier van!