PLANTWERK + Mengelmoes

het idee

Onze overburen hebben een nieuw concept bedacht. De Mengelmoes Groentafel. Oorspronkelijk was het idee om een moestuin op een fijne hoogte te hebben. Al staande kun je dan de planten telen en oogsten. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg fraai uit. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer toepassingen te bedenken. Wij zijn geen moestuiniers, maar wel veel bezig zijn met planten. PLANTWERK en Mengelmoes GECOMBINEERD. Het leek ons wel leuk om een goede samenstelling van vaste planten en siergrassen te bedenken voor deze bakken. De bedoeling is dat ze er jaarrond aantrekkelijk uitzien. In een later stadium komen er ook nog verwilderingsbloembollen in. Die gaan dan de eerste maanden van het jaar plezier brengen.

de basis

We moeten een beetje testen wat het beste zal werken. We gaan de wanden aan de binnenkant bewerken met piepschuim. Een dunne laag. Tegen vorst, maar ook tegen snelle opwarming, want hierdoor kan uitdroging ontstaan. Vervolgens komt er op de bodem eerst een laag mulch. Dit is een luchtige houtcompost, waardoor de bak minder lang vochtig zal blijven. Het is een licht materiaal en goed voor organismen. Vervolgens komt er een vast deel potgrond in. Hierin worden de planten gezet. Een druppelslang zorgt voor de bewatering. Als laatste werken we het geheel af met alweer een laagje mulch. Dit doen we om uitdroging te voorkomen, maar het geeft ook een mooie uitstraling.

de planten

We gaan een combinatie maken met vaste planten en siergrassen. De lage versies. De hoogte van de totale planten ligt tussen de 30 en 50 cm. (in onze webshop kun je hier goed op selecteren). Er zijn tal van mogelijkheden denkbaar. In deze Mengelmoes groentafel gaan we uit van de volgende soorten: Grassen: Eragrostis spectabilis en Bouteloua curtipendula. Vaste planten: Achillea ageratum ‘Moonwalker’, Calamintha nep. Nepeta, Amorpha nana, Sanguisorba ‘Chocolate Tipp’, Geranium phaeum ‘Samobor’, Monarda bradburiana, Veronicastrum ‘Kleine Erika’, Perovskia ‘Little Spire’ en Allium ‘Summer Beauty’.

Aanplanten Mengelmoes groentafel door plantwerk

verzorging

De verzorging van de planten in een pot of bak is belangrijk. De planten maken geen contact met de aarde en kunnen dus niet zelf op zoek naar water. Vandaar de beregeningsslang. In een ideaal geval is deze zelfs aangesloten op een bewateringscomputer. Op deze manier wordt er automatisch water gegeven. Natuurlijk kan handmatig ook, maar dan heb je een goed ritme nodig.

Plantwerk en mengelmoes groentafel vaste planten en siergrassen
Fotografie: Meike Knoors