Veranderingen #1

tuinontwerp nieuwe tuin plantwerk

Veranderingen in de tuin

Sinds 2012 hebben we in de tuin regelmatig veranderingen doorgevoerd. Om verschillende redenen. Soms was het praktisch, omdat het bijhouden te veel werk was. Vaak was het esthetisch. Het oog wil ook wat. De meest recente aanpassing is een combinatie van deze oorzaken. De tuin is ruim, maar heeft geen echte ‘plek’. Daarom zijn we een plek waar toch al wat verwildering optrad, aan gaan pakken. Eerst hebben we zoveel mogelijk planten verplant op opgepot. Dit duurde enkele weken. En het werden steeds meer planten die gered moesten worden. Het is toch zonde om zoveel moois onder de grond te stoppen.

Aan het werk!

Uiteindelijk is er een graafmachine gekomen om het grove werk te doen. De Baptisia’s ( Baptisia ‘Twilite Prairieblues’) die er al zes jaar groeiden werden te groot en te grof. Maar met een spade eruit halen was geen optie. Wat een grote bonken waren die planten geworden! Nu is dus alles weer egaal gemaakt. Er komt een groot terras van Schellevis tegels en een flinke waterspiegel. Alle lijnen en vormen worden afgeleid van lijnen uit de rest van de tuin. Dit weekend hebben we de eerste contouren uitgezet. De plek van het terras wordt duidelijk. Maar ook de belangrijke beukenhagen zijn aangeplant. Deze hagen gaan ervoor zorgen dat deze tuin-in-tuin een gescheiden gevoel gaat geven aan de ruimte, zonder dat het een afgesloten ruimte wordt.

tuinaanleg nuenen plantwerk
Het nieuwe terras

Vormgeving

Op bovenstaande foto is duidelijk waar het terras gaat komen. Het zandbed ligt inmiddels klaar. Het terras zal gemaakt worden met 40×60 cm. Schellevis tegels. In de kleur grijs. De beuken komen, zoals in onderstaande foto’s te zien is, rondom het terras. Dit terras is het focal point van de tuin. Recht ervoor komt de waterspiegel. De beplanting zal verschillen van de rest van de tuin, maar wel met dezelfde insteek. De contrasten moeten zichtbaar zijn. In vormgeving en in plant. Wordt vervolgd!

Voor meer informatie over tuinontwerpen, kijk je hier