Amsonia (Blauwe ster)

de plant

Amsonia, ook wel blauwe ster genoemd, is een geslacht van bloeiende planten. Oorspronkelijk komt de plant hoofdzakelijk in het wild voor in Noord-Amerika. Amsonia hubrechtii, Amsonia tabernaemontana, Amsonia illustris en Amsonia orientalis zijn de bekendste soorten die hier gekweekt worden. Deze plant is familie van de maagdenpalm (Vinca en Asclepias).

het blad

Bij een vroege bloeiperiode hoort ook een vroeg opkomend blad. De meeste bladeren van de verschillende soorten Amsonia zijn langwerpig, ofwel lancetvormig. Groen met een dunne witte bladnerf. Amsonia hubrechtii is een uitzondering hierop. Het blad aan deze plant is veel fijner van structuur. In het najaar verkleurd het blad van Amsonia hubrechtii ook meer oranje-geel, dit in tegenstelling tot dat van de andere soortgenoten, waarvan het blad geel verkleurd.

de bloei

Half mei begint de bloei. Tussen al het groen is de blauwe bloem een fijne verschijning. Amsonia (Blauwe ster) bloeit van lichtblauw tot donkerblauw.

insecten

De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.

standplaats

Amsonia groeit in lichte bosgebieden en langs oevers in het grasland. Ook op de prairies, waar het wat vochtiger is, komt de plant veel voor.
Plant deze sterke vaste plant op een plek in de zon of halfschaduw.

gebruik

Amsonia is een hele sterke plant. Maar het kan soms wel even duren voordat de plant zo groot en sterk wordt. Als aantrekkelijke bloeier in het voorjaar oogst de plant veel belangstelling. Het mooie blad maakt het mogelijk om fijne combinaties te maken. In de zomer staat de plant op de achtergrond, om dan in de herfst weer goed tevoorschijn te komen met de prachtige bladverkleuringen.

Kijk ook een op onze Social media: Instagram en Facebook