De bouw van een vijver bij PLANTWERK

tuinontwerp nieuwe tuin plantwerk

Veranderingen – Fase 2

De bouw van een vijver bij PLANTWERK was altijd al een wens. Een vijver toevoegen aan onze tuin. Om meerdere redenen. Een van de belangrijkste is het reflecterende effect van het water. Maar ook de sfeer die water met zich meebrengt is belangrijk.

Het ontwerp (rechts) geeft de indeling van dit gedeelte in de tuin weer. Het lange slangvormige hoofd pad leid je door de tuin. Als je een afslag naar rechts neemt, dan kom je in het nieuwe gedeelte aan. Hier komen veel lijnen samen. Deze zijn nu met elkaar verbonden en de borders liggen klaar om aangeplant te worden. De vijver ombouw is geplaatst en het water kan erin!

Vijver

De vijver heeft een asymmetrische vorm. Dat geeft een speels effect. Voor de bouw van een vijver geeft dat wel extra uitdagingen. Het is nu al leuk om je voor te stellen hoe het er uit gaat zien met de Corten stalen rand in een donkere kleur, met de beplanting eroverheen en erachter. In de vijver komen voornamelijk zuurstofplanten, zodat het wateroppervlak vrij blijft. Het ruimtelijke effect van het water moet geaccentueerd worden.

strakke vijver met beplanting

Planten

De doorslaggevende reden waarom we dit grote stuk in de tuin aan hebben gepakt is, omdat er ontzettend veel vervelende onkruiden groeiden. Winde, akkerdistel en kweekgras veroverden steeds meer terrein. Uiteindelijk kun je dan niet meer wieden en moet je iets anders bedenken. Alles is omgespit nu en de toekomstige borders zijn afgedekt met dik landbouwplastic. In andere borders hebben we dit ook gedaan en het resultaat was goed (na een jaar).

Dat betekend dus dat de nieuwe planten er voorlopig nog niet in kunnen worden geplant. Wel zijn de voorbereidingen aan de gang. Tal van nieuwe soorten heesters en bladplanten worden al gekweekt. Ook komen er nog een aantal bomen die de sfeer moeten gaan versterken.

Voor meer informatie over tuinontwerpen, kijk je hier