Herfst in de tuin

De tuin bij de kwekerij begint zijn herfstvorm aan te nemen. Herfst in de tuin betekend dat siergrassen, planten en bomen langzaam verkleuren van fris groen naar rood, bruin en goud. De diversiteit aan grassen en ritmes van deze siergrassen zijn de basis voor onze tuin. Deze basis is ingevuld met bloeiende vaste planten en bloembollen.

Maximaal volume

Het volume van de planten in de tuin heeft een hoogtepunt bereikt. In de borders is bijna geen aarde meer zichtbaar en de hoogte is maximaal. Bijkomend voordeel is dat daardoor het onkruid ook minder zichtbaar is. Solidago en Helianthus geven met hun gele kleur nog een hint naar de zomer. Andere Najaarsbloeiers geven kleur en zorgen voor de sfeer. Veel herfstasters die nu al bloeien o.a. aster ‘Rosa Erfüllung, Aster divaricatus, Aster ‘Little Carlow’. Maar er zijn er ook die nog moeten gaan bloeien en die nu nog vol in blad of knop staan zoals Aster tataricus ‘Jindai’ en Aster ericoides. Bijna uitgebloeide Veronicastrums die straks donkere aren gaan vormen. Phlox ‘Blue Paradise’ die al maanden lijkt te bloeien en voorlopig ook nog wel even doorgaat. Het lage siergras Eragrostis spectabilis met een zee aan kleine fijne rood paarse bloemen. Er is zoveel te zien en te beleven in de tuin op het moment, misschien is hij nu wel op zijn mooist.

herfst in de tuin

Insecten

Ook de vogels en insecten lijken het erg druk te hebben. Voor in de tuin staat Aralia californica, deze veroorzaakt een hoop activiteit, gezoem en gevlieg. Bijen, vliegen en wespen zijn allemaal aangetrokken tot de samengestelde bloemen van deze plant. Evenals Succisella ‘Frosted Pearls’ die een soort magneet voor allerlei insecten en vlinders lijkt te zijn. De bloemen zijn lichtblauw met fijne bolletjes die lijken te dansen op dunne sierlijke stelen. De bloei is uitbundig en lang, een van de laatst bloeiende planten in de tuin! Herfst in de tuin geeft zoveel verschillende sferen.

Aanplanten

Vaak wordt de vraag gesteld of er in september en oktober nog planten in de tuin kunnen worden gezet. Dat kan eigenlijk altijd als het maar niet vriest of sneeuwt. Het voordeel van aanplanten in de herfst, is dat de bodem nog warm is, hierdoor groeien de wortels nog en komt de plant nog een beetje tot ontwikkeling. Het voordeel is dan in het voorjaar meteen merkbaar door een snellere aangroei. Vaak is het nu ook een goed moment, omdat het zichtbaar is op welke plek er aanpassingen nodig zijn. Kortom goed om langs te komen voor inspiratie en om planten te kopen.