Nieuwe border voor een natuurlijke tuin

15 maart 2018

Op 28 juli van het vorige jaar (2018) was de aarde nog bedekt met een landbouwplastic*. Op 23 juli 2019 is er een volledig nieuwe border ontstaan. Om de nieuwe border voor een natuurlijke tuin te maken, moesten we wel geduld hebben!

*Dat hebben we gedaan om lastige onkruiden te verdelgen op een natuurvriendelijke manier. Het ging om haagwinde en kweekgras.

10 juni 2018

Nadat in 2017 dit stuk grond volledig omgespit was, zijn de nieuwe lijnen en graspaden aangebracht. De borders die overbleven zijn vrijwel meteen bedekt met een zwart landbouwplastic om de onkruiden te verstikken. Een test in juni van 2018 gaf aan dat dit geslaagd was. Een strook van 1,5 meter breed langs het slingerende graspad werd aangeplant, zoals op de foto’s hieronder te zien is.

12 maart 2019

Aan het einde van de zomer begon het toch ook wel te kriebelen om de rest van de folies eraf te halen. Vervolgens werd er een mulchlaag van 10 cm. dik op de aarde aangebracht. In oktober is het grootste gedeelte van de beplanting erin aangeplant. Hieronder een foto uit maart 2019. Het grootste gedeelte van de beplanting staat erin. Alle groen en gele bordjes zijn om de speciale en nieuwe (voor ons) planten te kunnen onthouden. Het hekwerk (rechts op de foto) gaat snel weg.

Nieuwe border voor een natuurlijke tuin

19 mei 2019

Even fast forward naar mei 2019. De planten beginnen goed te groeien. Er is geen bemesting toegepast en we geven slechts water voordat de droge zonnige dagen eraan komen. Dat doen we heel bewust. De grond droogt niet uit door het gebruik van de mulchlaag, maar de planten zijn nog jong en beginnen pas met wortelen. Vandaar dat af en toe bij wateren erg belangrijk is. Het is vooral goed om de droogte voor te zijn. Begin op tijd, dan loop je niet achter de feiten aan.

Natuurlijke tuin in aangroei - mei 2019

24 juni 2019

Juni 2019. Inmiddels zijn ook de cold-season grassen en planten op gang gekomen. De siergrassen, zoals Bouteloua, Andropogon, Schizachyrium en Eragrostis beginnen pas echt op gang te komen als de temperaturen hoger worden.

Nieuwe border voor een natuurlijke tuin

23 juli 2019

Juli 2019. Het grootste gedeelte van de borders is inmiddels helemaal dichtgegroeid. Natuurlijk blijft er altijd ruimte voor extra planten (!), maar het beeld wordt al duidelijk. Deze borders zijn zonder plan aangeplant. Dat is redelijk lastig, maar omdat we er met onze neus bovenop zitten, kunnen er telkens aanpassingen gemaakt worden als dit nodig is. Zo zullen sommige groepen groter gemaakt worden. En tussen de Aster linosyris komen nog 2 extra Liatrissen. Dit doen we om het effect te versterken. In deze tuin staan ook vele losse planten, waarvan we willen zien wat ze doen, als plant, maar ook in de beplanting. De nieuwe border voor een natuurlijke tuin is een heel eind voltooid.

Nieuwe border voor een natuurlijke tuin

Nog enkele foto’s:

Voor meer informatie over beplantingsplannen en tuinontwerpen, kijk eens op www.frankheijligers.nl