Natuurlijke tuin

Uitstraling

Een natuurlijke tuin staan tegenwoordig in de top 5 van het wensenlijstje van een (nieuwe) tuineigenaar. Het lijkt een trend te worden. Trends zijn trouwens niet iets waar de gemiddelde tuinprofessional zich mee bezighoudt. Natuurlijke tuinen zijn misschien ook wel meer een gevoelskwestie. Een reactie op de antraciet gekleurde verstening die in de begin jaren 2000 is ingezet. Een wens om meer leven om je heen te hebben. Meer beleving. Hiermee is de vraag naar natuurlijk ogende planten flink gestegen. En dat is goed! Goed voor insecten, bijen en vlinders. Maar ook goed voor de kwekers van deze planten.

natuurlijke tuin

Indeling

Aan een ‘natuurlijke tuin’ kunnen wel een aantal vooroordelen kleven. Rommelig, chaotisch, niet bij te houden, zomaar een paar kreten. Toch gaat het om de manier waarop een tuin of border is ingedeeld. Als dit al meteen met de juiste gedachte en materialen gebeurd, dan is er al een eerste stap in de juiste richting gezet. Net zoals in iedere andere tuin is er altijd onderhoud nodig. Als je van te voren al goed nadenkt over hoe je dat werk moet gaan doen, dan kun je daarmee rekening houden tijdens het ontwerpproces. Een haag planten die direct grenst aan een border is vragen om problemen. Op het moment dat de haag gesnoeid moet worden, zijn de planten volgroeid. Dat is niet handig.

Omslag

Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om hiervan te houden, maar ervoor openstaan is wel een goed begin. Het brengt namelijk ook een groot aantal voordelen met zich mee. Het werken in de tuin wordt een stuk leuker door de diversiteit. Er is meer te zien en je hebt sneller resultaat met een dichtbegroeide beplanting. Verder is de beleving van de seizoenen duidelijker in de tuin. Kijk naar buiten en je kunt zien welke maand het is!

Cyclus

Een natuurlijke tuin is opgebouwd uit een diverse reeks van plantensoorten. Deze hoeven niet allemaal oorspronkelijk uit eenzelfde gebied te komen. Het gevoel van samenhang is belangrijker. Het moet een passend geheel zijn. De meeste van deze planten zijn in de winter helemaal terug geknipt. Dit betekend dat de border in het voorjaar ‘vers’ begint. Het liefste eerst met bloembollen, om al vroeg een voorjaarsgevoel te krijgen. Daarna beginnen de planten te groeien. Niet allemaal even snel en ook niet allemaal even lang. De voorjaarsbloeiers gebruiken we als tussen beplanting. Het groene blad van de andere planten geeft een mooie omgeving en achtergrond voor deze bloeiers. Na de bloei zijn deze planten vaak niet meer erg interessant en vallen ze dus weg tussen de doorgroeiende, en dus, hoger wordende buurplanten. De volgende serie bloeiende planten en grassen begint vanaf juni. Deze trekken de bloei vaak door tot eind augustus, begin september. Hierna komen de najaarsbloeiers, zoals Vernonia, Aster, Miscanthus. Aan het einde van de winter mag alles weer lekker teruggesnoeid worden. De cyclus is rond!

Contrast

Wat wij belangrijk vinden is dat er een goede verhouding is tussen het levende en misschien wat ruigere gedeelte van de tuin in de borders en de omgeving. Gazon, bestrating en een moderne vormgeving dragen daar enorm aan bij. Zonder contrast geen balans is dan het motto.

Tuinontwerp en beplantingsplan

Voor meer informatie over een beplantingsplan of volledig tuinontwerp bel Frank 06 – 28 02 43 58 of mail naar contact@frankheijligers.nl ook is er meer informatie te vinden op www.frankheijligers.nl