Winterwerk: de tuin klaar maken voor het voorjaar

De kerstboom is net de deur uit. De laatste ‘beste wensen’ worden uitgedeeld, en mijn handen beginnen te jeuken om weer lekker buiten aan de slag te gaan. Na enkele maanden van weinig tuinwerk uitoefenen en vooral een beetje te genieten van het verval van de planten, is het nu eindelijk tijd om te beginnen aan de voorjaar snoei. Alles wat sinds afgelopen maart zo lekker heeft gegroeid is nu klaar met de cyclus. Het is tijd voor een nieuw begin.

Met enigszins veel geweld gaan we hiermee aan de slag. Machinaal worden alle grassen en vaste planten tot bijna op de grond afgemaaid. Een klein gedeelte laten we tot zo’n 15 cm. staan voor de insecten. Dit idee kwam na het aanhoren van de lezing van Laura Ekasetya het afgelopen najaar. Laura is de horticulture director van de Lurie Garden in Chicago. Die tuin ligt midden in de stad en er wordt veel aandacht aan insecten besteed. Nu lieten we altijd al een gedeelte liggen van het snoeiafval, maar dat was redelijk onbewust. Deze keer pakken we dat dus anders aan.

Het voelt altijd goed om weer bezig te zijn met een nieuw begin. Eigenlijk doen we het meer voor onszelf als voor de natuur. De planten hebben er geen boodschap aan of de afgestorven resten weggehaald worden of niet. Maar het is mooier vinden we. Je hoeft niet echt rekening te houden met de plant. Snoei zo laag mogelijk en probeer de heesters en bomen te ontwijken. Wij harken zoveel mogelijk materiaal uit de borders omdat er in onze toplaag al erg veel organisch materiaal zit. Maar het is ook goed mogelijk om de planten in lagen af te maaien en vervolgens de resten uit te harken. Na een jaar zie je er niets meer van.

Het afval gaat naar een composteerbedrijf. En uiteindelijk dus weer terug de natuur in. Dan is de cirkel rond, en dat is mooi.

Hieronder een aantal voor- en na foto’s.