Wat zijn wintergroene planten?
Een wintergroene plant is een plant die haar blad niet verliest in de herfst. Dat betekent niet dat er geen bladwissel plaats zal vinden, maar dit gebeurt voornamelijk als je er geen erg in hebt. Een Helleborus (kerstroos) verliest haar blad na de bloei. Bij Helleborus foetidus komen de bloemstelen vanuit de kern omhoog. Deze drukken het blad naar opzij, waarna het langzaam gaat liggen en af begint te sterven. Omdat de bloei zo aantrekkelijk en aanwezig is, heb je hiervan weinig in de gaten. Aan het einde van de bloeitijd komt het nieuwe blad tevoorschijn.
De kwaliteit van wintergroene planten
Bij PLANTWERK vinden wij het belangrijk dat er een goede mix is in het aanbod van tuinplanten. Wij kweken voornamelijk vaste planten en siergrassen en vinden het prettig als er naast de bloei en de bloem nog meer aantrekkelijke kenmerken aan de plant zijn. Een tuin moet er namelijk in elk jaargetijde goed uit zien. Het grootste deel van de planten die in ons klimaat groeien zijn bladverliezend. Toch verbazen wij ons erover hoeveel planten er nog wintergroen zijn in januari en februari. Dit zijn bijvoorbeeld varens, maar ook Helleborus en de struik Lonicera fragrantissima. Deze laatste 2 bloeien ook in de winterperiode.
Wintergroene planten kopen bij PLANTWERK
PLANTWERK is een kwekerij waar we voornamelijk planten kweken die in staat zijn de winter te overleven. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen groenblijvende en bladverliezende planten. Zoals de naam al doet vermoeden, blijft een groenblijvende plant letterlijk groen gedurende de winter en valt het blad niet af. Een voorbeeld hiervan is de Heuchera villosa ‘Autumn Bride’ of Dryopteris erythrosora, een wintergroene varen. Bovenstaande en andere wintergroene planten zijn te bestellen in de webshop.
10 wintergroene vaste planten
- Acanthus ‘White Lips’
- Ajuga reptans ‘Chocolate Chip’
- Bergenia ‘Morgenröte’
- Epimedium pubigerum ‘Oranjekönigin’
- Euphorbia amygdaloides var. Robbiae
- Geranium macrorrhizum ‘Czakor’
- Geum ‘Mai Tai’
- Helleborus foetidus ‘Sopron’
- Liriope muscari ‘Moneymaker’
- Phlomis russeliana
10 wintergroene varens
- Blechnum spicant
- Cyrtomium falcatum
- Dryopteris affinis
- Dryopteris erythrosora
- Dryopteris filix-mas
- Dryopteris lepidopoda
- Dryopteris wallichiana
- Polystichum braunii
- Polystichum setiferum
- Polystichum setiferum ‘Plumoso-densum’
10 wintergroene siergrassen
- Carex caryophyllea ‘The Beatles’
- Carex flacca
- Carex ‘Kyoto’
- Carex lenta ‘Osaka’
- Carex foliosissima ‘Irish Green’
- Deschampsia cespitosa ‘Palava’
- Festuca amethystina
- Sesleria autumnalis
- Sesleria heufleriana
- Stipa gigantea
Groenblijvend is in de plantkunde een aanduiding voor planten die het hele jaar door bladeren hebben, dit in tegenstelling tot bladverliezende planten die kaal en bladerloos worden, doordat ze hun bladeren gedurende een periode van het jaar verliezen.
Het behouden van de bladeren bij groenblijvende planten kan variëren van de duur van een jaar (bladval van oude bladeren spoedig nadat nieuwe bladeren zijn verschenen) tot een maximum van 45 jaar bij de naaldboom Pinus longaeva.[4] Er zijn echter zeer weinig soorten die hun bladeren meer dan vijf jaar behouden.
bron: wikipedia