PLANTWERK kwekerij van vaste planten en siergrassen

kwekerij

Wij kweken vaste planten en siergrassen.

Dit doen wij op een zo biologisch verantwoord mogelijke manier door:

  • geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken
  • plastic potjes te recyclen
  • verpakkingsmateriaal terug in te nemen voor hergebruik
  • te kweken in de buitenlucht, met de seizoenen mee

Wij kweken planten in de volle grond, van zaad en van stek.

De planten die wij in de volle grond kweken staan in de tuin. Niet op rijtjes, maar zoals in een border. De meerwaarde hiervan is dat er geen monocultuur ontstaat van 1 of enkele soorten planten. Hierdoor zijn de planten veel minder vatbaar voor ziekten en plagen. Een ander voordeel is dat er plantcombinaties gemaakt kunnen worden. En dat geeft weer meer inzicht in de tolerantie die plantensoorten naar elkaar hebben. Want onder de grond wordt er ook bepaald wie een buur kan zijn en wie niet.

Zaden oogsten wij ook uit de tuin. Van de planten waarvan we weten dat ze soortecht terug komen. Soms is dit een ontdekkingstocht. Bijvoorbeeld de prachtige Agastache nepetoides komt in verschillende kleuren terug. Uiteindelijk geven we dit dan aan in de plantomschrijvingen. Want de plant in dit voorbeeld is vooral uitgebloeid de moeite waard in een border.

Stekken nemen we van planten die daarvoor geschikt zijn. Dit is een intensieve werkzaamheid. Maar het levert altijd weer veel voldoening op als de kweektafels vol staan met gevulde trays.

Ons assortiment wisselt gedurende het seizoen. De planten die we in de webshop aanbieden zijn leverbaar.

kweken

Wij kweken onze vaste planten en siergrassen in de open lucht. In januari beginnen we met het scheuren en oppotten van planten. Ook het zaaien staat dan op de kalender. Vanaf dat moment tot en met begin augustus zijn we continue bezig met het kweken van planten. 

Kwekerij van vaste planten en siergrassen

Onze kwekerij van vaste planten en siergrassen is momenteel niet te bezoeken.We hebben een overzichtelijke webshop gemaakt. Hierop zijn alle planten te vinden die we op dit moment kunnen leveren. Het assortiment wisselt voortdurend.

Het is altijd leuk om planten bij elkaar te zoeken. Maar om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we een online winkel gemaakt. Hier kun je zelf een lijst met planten samenstellen. Of juist die leuke toevoeging voor een border vinden. Alle planten kun je selecteren op hoogte, bloemkleur, bloeitijd en zelfs op toepassing.

Veel plezier ermee!

En als het niet lukt, of je ziet door de bomen het bos niet meer, bel of mail dan even om de mogelijkheden voor een professioneel plan door te nemen.

Nieuwe soorten

Ieder jaar zijn we weer op zoek naar nieuwe planten die bij ons assortiment passen. Dat doen we online bij zadenleveranciers, maar ook bij andere kwekers. Het blijft leuk om op zoek te gaan en iets anders te vinden dan je gepland had.

Alle planten zetten we eerst in onze tuin om te kijken wat de groeikracht, groeivorm en bloei zal brengen. En wat ook belangrijk is, is het een aanwinst of niet? Er zijn vele soorten Panicum bijvoorbeeld, maar daarvan lijken er ook weer veel op elkaar. De verwachtingen zijn in ieder geval elk voorjaar hoog, maar wat zal het brengen?

Wij kweken planten die het grootste gedeelte van het jaar mooi zijn. Wij kweken vaste planten en siergrassen. Dit doen wij om een reden. Het zijn zeer dynamische planten, die in 1 jaar hun cyclus helemaal maken. Van groei, naar bloei, naar zaad en dan sterft de plant af. Om volgend jaar weer opnieuw te beginnen.

Dit is een mooi proces, wat er voor zorgt dat er ook veel te zien is in een jaar. Daarnaast zijn het voornamelijk aantrekkelijke planten voor insecten en bijen.

Wij letten er dus op dat de plant een aantal waarden heeft. Zoals bijvoorbeeld een mooie bladstructuur, of een mooie bladkleur. Een aantrekkelijke bloeiwijze of een spetterende verkleuring in het najaar.

PLANTWERK

Rondleidingen

Door de toenemende vraag naar planten hebben we geen tijd meer om rondleidingen te geven.

In de plaats daarvan proberen we 2x per jaar een Buitendag te organiseren. Wij vinden het natuurlijk hartstikke leuk om jou, als onze klant, of als tuinliefhebber, al het moois op onze kwekerij te laten zien. Je bent dan van harte welkom.

Er is dan ook koffie en thee. En er zijn exposanten en andere kleine ondernemers uit de buurt die graag hun producten laten zien.