Wat zijn winterharde planten?

In ons klimaat is een winterharde plant er een die tegen een temperatuur van – 23 graden Celsius kunnen. Kouder wordt het in Nederland niet. Deze planten zijn in staat de winter te overleven waarna ze vervolgens in het voorjaar weer prachtig opbloeien. Ook zijn er winterharde planten die zelfs in de winter bloeien! Door de juiste combinatie van rijk bloeiende planten en groenblijvende planten in jouw tuin te plaatsen, zorg je ervoor dat je tijdens elk jaargetijde, heel het jaar door, van een mooi verzorgde tuin kunt genieten.

De kwaliteit van winterharde planten

Bij PLANTWERK leggen wij onze focus onder meer op de kwaliteit van tuinplanten in de herfst en de winter. Wij vinden het belangrijk dat jouw tuin er in elk jaargetijde goed uit ziet. Tevens zijn wij van mening dat afstervende planten ook een erg mooi beeld geven, mits je er de schoonheid van in kunt zien. Wij bieden een goede basiscollectie planten aan die winterhard zijn en sterk van kwaliteit. Al onze gekweekte planten hebben eerst een aantal jaar bij ons in de eigen tuin gestaan. Zo hebben wij heel bewust het groeiproces mee kunnen maken tot aan de volwassen fase en zijn we exact op de hoogte van de kwaliteit van het wortelgestel, welke veelzeggend is over de kracht van de winterharde plant.

Winterharde planten kopen bij PLANTWERK

PLANTWERK is een kwekerij waar we voornamelijk planten kweken die in staat zijn de winter te overleven. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen groenblijvende en bladverliezende planten. Zoals de naam al doet vermoeden, blijft een groenblijvende plant letterlijk groen gedurende de winter en valt het blad niet af. Een voorbeeld hiervan is de Heuchera. Een Hosta daarentegen, behoort tot de bladverliezende winterharde planten. Deze is overigens weer prachtig te combineren met de Dryopteris erythrosora, een wintergroene varen. Bovenstaande en andere winterharde planten zijn te bestellen in de webshop.

10 winterharde vaste planten

 1. Acanthus ‘White Lips’
 2. Amsonia hubrichtii
 3. Amsonia tabernaemontana ‘Salicifolia’
 4. Anemone ‘Serenade’
 5. Aster novae-angliae ‘Pink September’
 6. Brunnera macrophylla
 7. Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’
 8. Geum ‘Tales of Hex’
 9. Persicaria amplexicaulis ‘Alba’
 10. Veronicastrum virginicum ‘Adoration’

10 winterharde varens

 1. Athyrium filix-femina
 2. Blechnum spicant
 3. Dryopteris affinis
 4. Dryopteris erythrosora
 5. Matteucia struthiopteris
 6. Matteucia pensylvanica
 7. Osmunda regalis ‘Purpurascens’
 8. Polystichum braunii
 9. Polystichum setiferum
 10. Woodwardia fimbriata

10 winterharde siergrassen

 1. Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’
 2. Calamagrostis brachytricha
 3. Carex pensylvanica
 4. Carex muskingumensis
 5. Chasmantium latifolium
 6. Deschampsia cespitosa ‘Palava’
 7. Festuca amethystina
 8. Hakonechloa macra
 9. Miscanthus sinensis ‘Yakushima Dwarf’
 10. Molinia caerulea ‘Edith Dudszuss’
Aster novae-angliae 'Pink September' - winterharde planten
winterharde planten
Hakonechloa macra
Echinops bannaticus 'Taplow Blue' - winterharde planten
Carex muskingumensis

Een plant is winterhard indien ze zonder enige bedekking de winter overleeft. Dit overleven geldt niet per se voor de plant in zijn geheel, doch na de winter zal een winterharde plant weer normaal uitlopen.

In Nederland zijn winterharde planten vorstbestendig, omdat onze winters doorgaans (milde) vorst kennen. Of een plant al dan niet winterhard is, hangt daarmee af van de locatie waar deze groeit.