Piet Oudolf bij Plantwerk

De aankondiging

Het begon met een reactie van Ton Muller op een post op Instagram. Een foto van Silphium mohrii in onze tuin. Hierop schreef Ton, die we inmiddels al enkele keren gesproken hadden, of we het leuk zouden vinden als hij met Climmy Schneider en Piet Oudolf op bezoek zouden komen. Piet Oudolf! Natuurlijk hoef je daar niet lang over na te denken. Dat was dus geregeld! Maar toen sloeg enigzins de twijfel toe. Waar ga je het dan over hebben en bovenal, is het wel interessant genoeg wat er bij ons gebeurd en te zien is?

Piet Oudolf, Frank Heijligers, Caroline van Heeswijk, Climmy Schneider en Ton Muller bij kwekerij Plantwerk

Het bezoek

Rond 10.00 kwamen Climmy, Ton en Piet Oudolf bij Plantwerk aan. De ontmoeting was heel prettig en we begonnen met een stukje taart. Omdat we allemaal in hetzelfde vak zitten, ging het gesprek eigenlijk erg gemakkelijk. We hadden al vaker met Ton afgesproken. Climmy was nog onbekend, maar bleek een ontzettend fijn persoon te zijn om mee te praten. En Piet kwam in Hummelo altijd wel even naar buiten om met rondlopende mensen een praatje te maken, maar in een persoonlijke setting was het er nog nooit van gekomen.

We spreken allemaal dezelfde taal als het gaat om planten en het werken daarmee. Ons wereldje is klein, dat hoor je vaak ook van nieuwkomelingen. Dus toen we uiteindelijk de tuin in liepen, verliep alles als vanzelf. Er ontstonden leuke gesprekken, over planten, maar ook over ervaringen. Ton en Climmy werken ook veel in het openbaar groen en het meest interessante is toch wel om te horen waar problemen liggen en wat de achtergronden zijn. Want daarvan leer je het meeste. Piet vertelde over projecten en er werd kennis over planten uitgewisseld.

De soortechtheid van planten en dan met name de siergrassen werd ook besproken. Veel grassen worden in de ‘handel’ gezaaid en dan komen planten niet meer soortecht terug. Het gaat dan vooral om Pennisetum en Molinia soorten, zoals Molinia caerulea ‘Moorhexe’ of ‘Poul Petersen’.

Hummelo

Na afloop van het bezoek werden we uitgenodigd om bij Piet in Hummelo te gaan kijken. En aangezien de jaarlijkse pelgrimstochten naar die locatie al een tijdje niet meer mogelijk waren omdat de tuin en kwekerij dicht zijn, was dat een uitnodiging die we niet af wilden slaan. Het najaar van 2020 zullen we niet snel meer vergeten en het gaat bij ons de boeken in dat Piet Oudolf bij Plantwerk op bezoek is geweest.