De tuin in juni

Warm en kleur

De afgelopen weken is het warm weer geweest. En er is al zo’n 8 weken geen regen meer gevallen. De tuin ziet er goed uit, maar af en toe is het nodig om een aantal uur bij te wateren. Een tuin met vaste planten vergt altijd wat meer geduld. Tot dat dit moment is gekomen. Nu vullen alle gaten snel op en begint er al aardig wat kleur te ontstaan. Ik houd van kleur, maar dan wel gecombineerd met veel groen. Hier en daar zie ik nog wat aandachtspunten, zoals een geel bloeiende Potentilla recta warrenii die onder de rood bloeiende Rosa moyesi ‘Geranium’ groeit en bloeit een daarmee een ernstig groot contrast in bloemkleur laat zien. Het is beter om deze te verplaatsen naar het gedeelte waar nu veel groen loof staat van Molinia caerulea ‘Heidebraut’. Op de foto hieronder is goed te zien dat het mooi zou zijn als er tussen de grassen rechtsonder een geel bloeiende plant zou staan, die zich weeft door de andere planten.

Aanpassen en toevoegen

Zo zijn er telkens elementen die je het liefste meteen aan zou passen. Ik kom er meestal achter waar ik een plant wil neerzetten als ik de foto’s terugkijk. Achter een scherm, met rust in het hoofd, lukt zoiets gemakkelijker dan in de tuin. Een border moet ook niet gaan vervelen. Dus probeer er ieder jaar iets nieuws aan toe te voegen. Het leuke hiervan is, dat je het echte effect pas na een jaar gaat zien.