Plantprofiel: Geum

Het plantprofiel van Geum, ook wel Nagelkruid genoemd. Dit is een geslacht van zo’n 50 soorten vaste planten. De soorten die wij kennen zijn vooral cultivars van Geum rivale, Geum triflorum en Geum coccineum. Hiervan zijn er vele soorten op de markt. Deze zijn qua groeikracht en standplaats het beste geschikt voor onze omstandigheden.

De Nederlandse naam is afkomstig van het feit dat de wortel naar kruidnagel ruikt.

          Geum rivale 'Flames of Passion' Geum 'Tales of Hex'

het blad

Aan het begin van het seizoen groeit deze plant snel. Geum heeft sterk blad en komt jaarlijks goed terug. Het blad is licht getand en wintergroen. Oude, verdorde bladeren knip je gemakkelijk weg om de plant te fatsoeneren.

de bloei

In april al beginnen de eerste bloemen te bloeien. Geum ‘Prinses Juliana’, Geum ‘Flames of Passion’ en Geum ‘Mai Tai’ behoren bij de vroegst bloeiende. Enkele soorten bloeien lang door. Uiteindelijk ligt het aan de plek in de border hoe lang het nodig is om deze Geum te blijven zien. In het midden zullen andere planten de ruimte sneller bedekken.

insecten

De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.

standplaats

Na de bloei blijft het blad nog lang aantrekkelijk. Ook tussen andere, lage planten. De Geum verlangt volle zon tot halve schaduw. Op goed drainerende grond.

gebruik

Net als vele andere voorjaar bloeiende planten is ook Geum geen structuurplant. Dit betekend dat er na de bloei en in de winter geen aantrekkelijk afgestorven plant overblijft. Vandaar het advies om de plant als strooiplant te gebruiken. Tussen andere planten in. Zo kan de Geum mooi zijn als deze opkomt en bloeit. Om vervolgens weer te verdwijnen tussen de andere planten.

Als je het nagelkruid als bladplant wil gebruiken, dan is het goed om te kijken naar een contrasterende bladpartner, zoals dat bijvoorbeeld het siergras Sesleria autumnalis kan zijn, of de vaste plant Calamintha nepeta Nepeta. Vervolgens kun je beslissen of de bloei apart van de buurplant moet zijn, of juist tegelijkertijd, wat weer een dynamiek op kan leveren. In het geval van ‘Prinses Juliana’ zou samenvallen van de bloeitijd kunnen zijn met Agastache ‘Kudos Mandarin’. Je hebt dan dezelfde kleur bloem, maar een andere bloemvorm.