de plant

Geum, ook wel nagelkruid genoemd, is een geslacht van zo’n 50 soorten vaste planten. Het geslacht is nauw verwant aan Potentilla en Fragaria. De planten zijn inheems in Europa en Zuid-Amerika. De Nederlandse naam is afkomstig van het feit dat de wortel naar kruidnagel ruikt.

het blad

Aan het begin van het seizoen groeit deze plant snel. Geum heeft sterk blad en komt jaarlijks goed terug. Het blad is licht getand en wintergroen.

de bloei

In april al beginnen de eerste bloemen te bloeien. Geum ‘Prinses Juliana’, Geum ‘Flames of Passion’ en Geum ‘Mai Tai’ behoren bij de vroegst bloeiende.

insecten

De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.

standplaats

Na de bloei blijft het blad nog lang aantrekkelijk. Ook tussen andere, lage planten. De Geum verlangt volle zon tot halve schaduw. Op goed drainerende grond.

gebruik

Net als vele andere voorjaar bloeiende planten is ook Geum geen structuurplant. Dit betekend dat er na de bloei en in de winter geen aantrekkelijk afgestorven plant overblijft. Vandaar het advies om de plant als strooiplant te gebruiken. Tussen andere planten in. Zo kan de Geum mooi zijn als deze opkomt en bloeit. Om vervolgens weer te verdwijnen tussen de andere planten.

Als je het nagelkruid als bladplant wil gebruiken, dan is het goed om te kijken naar een contrasterende bladpartner, zoals dat bijvoorbeeld het siergras Sesleria autumnalis kan zijn, of de vaste plant Calamintha nepeta Nepeta. Vervolgens kun je beslissen of de bloei apart van de buurplant moet zijn, of juist tegelijkertijd, wat weer een dynamiek op kan leveren. In het geval van ‘Prinses Juliana’ zou samenvallen van de bloeitijd kunnen zijn met Agastache ‘Kudos Mandarin’. Je hebt dan dezelfde kleur bloem, maar een andere bloemvorm.