Weefplanten

Toen ik net begon met het maken van beplantingen en beplantingsplannen, las ik veel boeken over beplanting. Goede voorbeelden daarvan zijn de boeken van Piet Oudolf en Dan Pearson. De foto’s spraken het meest tot de verbeelding. Nu, na jaren van zelf experimenteren, begrijp ik de teksten ook goed, want het lijkt alsof de plantcombinaties waarmee de auteurs aan kwamen zetten zo uit de mouw waren geschud. Maar door veel te observeren en te zien gaat het maken van combinaties met planten steeds gemakkelijker af. Dat komt door oefening en het leren kennen van de groeiwijze van planten. In de natuur, in tuinen en in boeken staan veel goede voorbeelden. Deze kun je aanschouwen en eigen proberen te maken.

Ik heb geleerd om te kijken naar planten en tuinen. Vooral het observeren is erg belangrijk. Zien wat mooi is en dat voor jezelf proberen te verklaren. Vaak zit het ‘m in de details. In het bijzonder wanneer er combinaties met planten zijn ontstaan die ogenschijnlijk bedacht zijn. Hoogst waarschijnlijk is dat niet waar en zijn ze gewoon ontstaan. Dat is niet erg. De tuinier bepaald wat er gebeurd met de inrichting van de border. Ook al heeft de natuur het bedacht. Degene die tuiniert heeft de controle. Weefplanten zijn de oplossing voor een ‘lossere’ samenstelling tussen planten onderling.

weefplanten - myosotis door aconitum
Vergeet-mij-nietje kruipt overal lekker doorheen

De planten die tussen andere planten doorgroeien zijn weefplanten. Deze planten hebben de eigenschap zich aan te kunnen passen aan de situatie. Momenteel is Myosotis (vergeet-mij-nietje) daar een goed voorbeeld van. Andere planten die hier goed in zijn, zijn bijvoorbeeld Potentilla, Geranium en Persicaria. Allemaal planten die vanuit de pol blad maken, met lange bloemstengels eraan. Hierdoor ontstaan de mooiste effecten. In tegenstelling tot de Myosotis, zijn de laatst genoemde allemaal vaste planten.

Bij het maken van een beplantingsplan kun je hier rekening mee houden. Tussen een groep herfstaster kun je heel goed een Potentilla hopwoodiana aanplanten. En een groep Hemerocallis krijgt een meerwaarde door er een Geranium tussen te planten.

Een weefplant kies je gericht. Probeer het blad anders te laten zijn dan dat van de groep waarmee je combineert. En als het lukt, kies dan ook voor een andere bloemvorm. De laatste keuze ligt bij de kleur van de bloem. Vaak is een contrast daarin ook de beste keuze. Bij combinatiebloem ga je dus zoeken op dezelfde bloeitijd en daarna selecteren op sterkte van de plant en de eigenschappen. Indien je meerdere bloeimomenten in een groep wil krijgen, selecteer dan juist op de verschillende bloeitijden.

Om je een beetje op weg te helpen, noem ik hieronder enkele voorbeelden die leuk kunnen werken.

Combinatiebeplanting met weefplanten: Aster lateriflorus ‘Lady in Black’ + Persicaria ‘Alba’ // Veronicastrum ‘Alba’ + Potentilla ‘Miss Willmott’ // Persicaria bistorta + Phlomis russeliana.

PLANTWERK - weefbeplanting in borders
Geum ‘Prinses Juliana’ door Achillea millefolium