Polemonium

de plant

Polemonium, ook wel Jacobsladder genoemd, is een ras dat bestaat uit zo’n 25 tot 50 soorten bloeiende planten. Polemonium behoort tot de Polemoniaceae familie, waartoe ook Phlox behoord. Het is een plant die grotendeels voorkomt in de noordelijke, wat koelere gebieden. Een cold-season plant. Dit betekend dan ook dat deze plant al vrij vroeg in het voorjaar begint te groeien en bloeien. Het zijn vaste planten. Dus jaarlijks terugkerend.

het blad

Begin maart beginnen de bladeren ineens sterk te groeien. Dit is altijd een beetje verrassend, omdat je dat nog niet verwacht. Daarom is dit ook een goede bladplant in combinatie met voorjaarsbollen. Het blad is samengesteld, wat betekend dat er meerdere kleine langwerpige bladeren aan een blad zitten. Vooral de planten met donker blad zijn erg aantrekkelijk. Ook zijn er soorten met witbont blad.

de bloei

Begin tot half april komen de eerste bloemen bij enkele soorten. Polemonium yezoense ‘Heaven Scent’ is een van de eerste. Snel daarna komt Polemonium ‘Bressingham Purple’. De bloemkleur varieert van wit tot blauw. De blauwe soorten hebben dezelfde kleur als Camassia caerulea. Ook de bloeitijd is hetzelfde, vandaar dat spelen hiermee in een border interessant kan zijn.

insecten

De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen. Ook motten zijn frequente bezoekers

standplaats

Na de bloei blijft het blad nog lang mooi. In de halfschaduw zelfs het beste. Bij ons op de zandgrond, in de volle zon, had de plant het zwaar in de warme zomer. Toch is daar in het voorjaar niets meer van te zien. Een wat vochtige plek wordt aangeraden.

gebruik

Polemonium is geen plant die je gebruikt voor de structuur. Dat is vaak bij voorjaar bloeiende planten. Daarom is het raadzaam om er geen grote groepen van te plaatsen, maar de planten te ‘strooien’ in de border. Zo krijg je een rijkelijk effect tijdens de bloei, waarna andere planten het beeld over kunnen nemen.